Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

24. desember: Hvem er denne karen?

En kar med sekk og lue, skjegg og solbriller kommer haldtende oppover midtgangen på en overdreven, tilgjort måte. Så kvinker han på julbukk’mål «Go’kvell, go’kvell» med en veldig påtatt distriktsdialekt. Vi hører tydelig at denne karen vanligvis snakker «penere» enn han gjør i dag. «Ta av dæ maska og vis oss kem du e», roper hele forsamlingen. «Ja, nå er det vanlige folks tur til å få se. Dette er en situasjon vi må ta på alvor, og det er viktig at vi ikke gjør noe forhastet», sier nissen. Og da skjønner jo alle at dette selvfølgelig er:

Jonas Gahr Støre! «Velkommen», sier jeg. «Det er viktig at du sier akkurat det, og du her helt rett», svarer Jonas. «Synes du regjeringen har tatt ansvar for fødetilbudet i vårt langstrakte land?» spør jeg. «Jeg skjønner hva du sier. Det er viktig å snakke om dette. Selv om sykehustilbudet er dårligere enn før, er det rikelig med tomme fjøs i distriktene som kan brukes til fødsler», svarer Jonas. «Det skal bli lys i fjøsan», synger Sandra Borch.

Så åpner Jonas sekken sin og sier: «Siden alt har blitt dyrere i år, er det viktig å utvise moderasjon og ikke gjøre noe som kan legge press på renten. Regjeringen har derfor måttet prioritere hardt og velge ut hvilke gaver vi skal gi.» «Er ikke dette det motsatte av det dere lovde i valgkampen?» spør jeg. «Det er fint at du tar det opp, og dette skal vi behandle nøye i Regjeringen og kanskje utrede et par ganger», svarer Jonas og griper ned i sekken sin.

Først trekker han opp noen vedkubber. «Til Vazelina Bilopphøggers fra Jonas», leser han høyt. Bandet begynner umiddelbart å spille «Fem fyrer med ved» av ren glede. «Nå kan dere endelig slutte å brenne bildekk», roper Greta Thunberg.

Deretter trekker Jonas opp noen flere M72 panservernvåpen og leser: «Til Volodimir og hele Ukraina, fra gode venner i Norge». Zelensky kommer frem og tar imot mens Putin sender et surt blikk.

Så kommer enda en stor gave opp av sekken: «Til Sandra fra Jonas, med ønske om et godt nytt valgår», sier nissen. «Hva i alle dager skal jeg med en trampoline?» spør Sandra Borch. «Det er det Senterpartiet trenger for å komme over sperregrensen», svarer Jonas.

Så er sekken nesten tom, og nissen trekker opp to konvolutter. Den ene gir han til Greta Thunberg, som leser høyt fra kortet: «Norge lover å produsere olje og gass på en enda renere måte i fremtiden.» «Tusen takk», sier hun ironisk.

Den andre konvolutten gir Jonas til Durek Verret. «Velkommen på middag hjemme hos meg. Vi trenger å snakke sammen, og jeg vil gi deg noen tydelige råd i den vanskelige situasjonen», sier han.

Jonas bretter sammen den tomme sekken og sier: «Til alle dere andre vil jeg si at vi må forberede oss på at alt blir dyrere. Det må være helt klart at regjeringen tar dette på alvor. Jeg har derfor bestemt at vi skal vente og se, og det er en avgjørelse jeg har respekt for.»

Siden ikke alle får gaver av nissen, oppstår det en spontan dugnad mellom gjestene i kirken. Durek Verrett inviterer til gratis helbredelse, og Donald Trump deler ut NFT-samlekort med bilder av seg selv. Jack Sparrow flytter litt på kisten, vipper opp en gulvplanke og finner en flaske rom som han sender rundt. «Nå er det rom i herberget», sier han.

Zelensky inviterer alle til Kiev når det blir trygt. Subwoolfer jubler høyt og nynner på Ukraina sitt Eurovisjonsbidrag fra i vår. Putin sier at han har prøvd å komme dit allerede, men at det er vanskelig. Til slutt får alle konsertbilletter av Omen Kaizer, og da er julelykken fullkommen.

Fra bak trommesettet kommer et spørsmål: «Er det slutt nå, Jonny?» «Nei, ikke helt. Jeg har litt rester igjen til de kommende dagene. Men snart, Arnulf», svarer jeg.

Og mens julefreden senker seg, stenger vi døren til kirken. Utenfor står en hel gjeng det ikke ble plass til i år. Som regjeringen har også jeg vært nødt til å prioritere hardt. Utenfor i mørket står Atle Antonsen, Bjørn Dæhlie, Kjell Inge Røkke, Gianni Infantino, Cristiano Ronaldo, Trygve Slagsvold Vedum, Sophie Elise, Harry og Meghan, Nils Arne Eggen, Xi Jinping,  en haug med falske samer, Jenny Klinge, Emilie Enger Mehl, Ola Borten Moe, Roger Valhammer og enda flere. Det har vært et svært innholdsrikt år.

Takk for følget – så langt. Jeg ønsker deg en riktig god jul!

Reklame

2 svar til «24. desember: Hvem er denne karen?»

  1. Takk for en kjempebra kalender, Jonny! 😀 Ønsker deg og dine gode juledager!🎄🌟❤️

    Liker

    1. Tusen takk selv, for masse respons underveis. Uten tilbakemeldinger hadde neppe prosjektet blitt fullført. God jul tilbake til deg, og hele storfamilien!

      Liker